От това, което гледаме може да се направи извод, че

...
 От това, което гледаме може да се направи извод, че
Коментари Харесай

Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

 „ От това, което гледаме може да се направи извод, че зад ограниченията за надзор на цените на служебното държавно управление прозира една комплицираност и непросветеност. Бих споделил ненапълно и суматоха от идното им несправяне с ценовия потрес. Първият образец е обвързван с опити за съответни дейности – по този начин наречения всекидневен надзор от страна на институциите. Досега къде бяха тези институции? Опитът да се изкара, че надали не всичко стартира с втория кабинет на Гълъб Донев, е операция. При липса на парламент даже и да допуснем, че бъдат препоръчани гениални формулировки – кой ще ги одобри и по кое време ще влязат в действие? “ Това съобщи някогашният заместник-министър на стопанската система Димитър Маргаритов в ефира на BGonAIR.

Съдейки по ограниченията на служебното държавно управление, съгласно Маргаритов е по-добре нищо да не се прави. Според него някои от по този начин наречените бизнес тарикати се изкушават да вдигнат още цените, откакто са видели какви ограничения се готви да им приложи кабинетът на Радев.

„ Премиерът през вчерашния ден споделя, че няма да се бъркат на свободния пазар, а през днешния ден неговият вицепремиер Алексиев декларира: „ Който е поставил повече от 20% облага, му пускаме наказателна акция от Национална агенция за приходите “. И какво? Нищо, подвигат ги с 60% от идващия ден, тъй като това е неработеща мярка “, посочи той.

Димитър Маргаритов напомни, че последният настоящ закон за битка със спекулата е от 90-те години.

„ Ясно е, че има повишени цени. Това е резултат от несигурността в икономическата конюнктура в последните месеци. По време на постоянното държавно управление тези неща бяха решавани с обикновена контролна активност. Контролът, когато е на място – дава резултати. На 1 юли, когато Данък добавена стойност ставката за хляба стана 0 % – в границите на този месец, когато ние осъществявахме контрола, тогава хлябът поевтиня приблизително с 16% в страната. Сега виждаме статистиката на Национален статистически институт – поскъпнал е с 20%. Парите отиват при тези, които ги взимат от хората “, добави той.

„ Бих допълнил и предлагането от госпожа Нинова за таван на цените, а точно: глобата би трябвало да бъде освен за този, който е надвишил пределната цена, а да има глоба и за този, който държи стока на склад и не я предлага, тъй като чака анулация на тавана. Председателят на КЗП трябваше да каже на премиера Донев, че в закона от 15 години има формулировка за нелоялна комерсиална процедура, най-малко да не се излага министър председателят и да споделя, че ще бъде планувана такава. КЗП е органът, който би трябвало да работи с нелоялните търговски практики “, безапелационен е някогашният стопански зам.-министър за нужните ограничения при битката със спекулата и повишените цени.

„ Така и не разбрахме какво се случи в последните месеци, а в този момент излиза някой и ни убеждава, че занапред ще стартира битката. Ние не знаем какъв парламент ще има след изборите, а измененията би трябвало да бъдат признати от болшинство там. Министърът на земеделието обясняваше по какъв начин ще бъде подписвано законодателството с наредби. Явно някой окончателно е изгубил връзката с демокрацията “, заключи той за нуждата от парламентарно болшинство, с цел да бъдат признати нужните ограничения за битка със спекулата.

В умозаключение Димитър Маргаритов дефинира клаузата за покачването на цените на мобилните оператори като несправедлива и съобщи, че тя би трябвало да бъде анулирана.

 

„ Миналата година беше изработен опит цените да бъдат нараснали с инфлацията за 2 години, само че това бе осуетено след намесата на Нинова. Въпросът е не може ли КЗП да прегледа тази уговорка още веднъж. Защото имаме 15% инфлация, оповестена от Национален статистически институт, само че в това време над 60% от семействата нямат покачване на приходите, в противен случай - някои имат и утежняване. Всичко това значи, че потребителят е подложен в неравностойно състояние по отношение на търговеца “, приключи той.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР